El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha atés ja 65 situacions d’emergència derivades de la gota freda

626

La Diputació de Castelló manté actiu el dispositiu provincial d’emergències sobre la base de les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia i l’activació de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell roig per temporal de pluges en tota la província. Així, el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha intervingut fins a les 8.00 hores de hui divendres i des d’ahir a les 17.00 hores en un total de 65 serveis referents a incidències derivades d’aquesta situació.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha agraït el treball de tots els efectius que han romàs durant tota la nit actuant i ha insistit en “la cautela i prudència ciutadana per a evitar costi el que costi haver de lamentar qualsevol tipus de mal personal”.

Cal tindre en compte que les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que aquest episodi de pluges fortes pot variar la seua incidència final a la província segons diversos factors, per la qual cosa es recomana un seguiment de l’actualització en les previsions i avisos. En qualsevol cas, actualment es preveu la continuïtat d’aquesta situació de fortes pluges amb possibilitat d’acumulats de fins a 200mm/12h en qualsevol punt de la província, i de fins a 60 mm en un hora. Aquesta situació, actualment, està previst que es prolongue fins a les 00h de demà dissabte pel que cal tindre molt en compte els possibles acumulats. A això cal sumar per a la jornada de hui avisos per temporal marítim en tot el litoral.

Serveis realitzats fins a les 8.00 hores de hui
Fins a les 8.00 hores de hui divendres i des de les 17.00 hores d’ahir, el Consorci Provincial de Bombers ha realitzat un total de 65 serveis derivats de la situació del temporal.

D’ells, més de 25 es corresponen a intervencions per vehicles atrapats en l’aigua, alguns d’aquests serveis actius a aquestes hores. Durant la nit s’ha rebut sobretot avís per acovardisques especialment en habitatges. També s’ha revisat algun habitatge de persones majors a petició de familiars o veïns per si se’ls haguera d’evacuar però fins al moment finalment no ha sigut necessari.

Efectius del Consorci també han procedit a diverses retirades d’arbres en via pública, alguns molt grans com el cas d’un arbre de grans dimensions enfront del castell i port de Peníscola.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha augmentat a Emergència 0 la situació en tota la costa a més de la *premergencia nivell roig en tota la província.

Cal assenyalar també en aquest treball el factor humà, ja que s’ha ajudat a diversos ciutadans al fet que es traslladen al seu tractament de diàlisi, i a aquestes hores el Parc del Baix Maestrat ha atés a una *mjer que es trobava malalta.

Cal assenyalar que es continuen rebent avisos d’acovardisques especialment de la zona nord de la província. En *Alcossebre hi ha diverses urbanitzacions inundades i s’està treballant encara que continua la pluja i des de fa unes hores forta temps, la qual cosa dificulta les tasques.

Un complet dispositiu per a atendre les emergències
Per a atendre les emergències sorgides d’aquest episodi de gota freda, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Sogorb i els cinc parcs de bombers voluntaris d’Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat.

Són un total de 26 camions autobombes donats suport per 52 equips d’acovardisca dividits en 10 *electrobombas, 34 *motobombas i 8 *turbobombas. Entre les *electrobombas es compta amb 2 bombes de buidatge d’aigua de gran cabal i 1 especial per a acovardisca de sòlids i fangs.

D’altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de *Bombers *Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

I és que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) disposa d’un ampli dispositiu en tota la província preparat per a ser activat de forma immediata en cas de ser necessari. L’activació de recursos es realitzarà gradualment sobre la base de les necessitats puntuals de cada moment i cada zona determinades per l’evolució de la situació.

Equips especialitzats
Al costat de tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la *URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la *URA ( Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.
La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d’un vehicle remolque dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.
A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:
– 2 embarcacions *zodiac de rescat en baix calat
– 3 motos aquàtiques de rescat
– 5 pots de rescat en zones d’aigua estancada
– 3 embarcacions *semirrígidas *bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Oropesa i Borriana.
Estan també activades 3 unitats de voluntaris de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a realitzar rutes preventives en tota la província, i estarà disponible la Unitat Logística de Protecció Civil per a actuar de forma immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers. També estarà operativa la Unitat de Maquinària i Logística del *CPBC, amb 3 pales carregadores i una mixta.
Consells per a la població
Des del Consorci Provincial de Bombers de Castelló es vol insistir a la ciutadania en general perquè, de no ser estrictament necessari, s’evite circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap concepte s’han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crea poder fer-ho.
També és important evitar programar activitats a la muntanya especialment en zones pròximes a llits de rius i barrancs.
En l’habitatge és important revisar les canalitzacions i baixants d’aigua, així com assegurara que els desguassos de terrasses exteriors estan nets per a evitar acumulacions d’aigua

Nota: És important insistir que és necessari informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través de *Aemet i GVA112. En cas de situacions d’emergència telefonar al 112. Des del Centre Provincial de Coordinació del *CPBC, es gestionarà ,en coordinació amb la *AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d’administracions implicades, tot el dispositiu d’actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.

Compartir