El Consorci de Bombers de Castelló, preparat davant l’alerta taronja activada per al divendres

698

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló manté plenament operatiu el seu dispositiu especial per a atendre emergències davant l’alerta taronja decretada per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per a gran part de la província de Castelló durant tota la jornada del divendres 13 de setembre.

De moment, s’ha activat la preemergència nivell taronja en tot el sud de la província, tant l’interior com el litoral, per possibilitat de pluges de 40mm/h i/o 120 mm/12h. Les precipitacions, a més, poden anar acompanyades de tempesta. Per a les comarques del nord de la província de Castelló l’avís és groc, amb possibilitat de recollir 20mm/h i/o 60 mm/12h. També es repetiran, com ja va passar el dimecres, els fenòmens costaners, amb avís groc per temporal en tot el litoral sud amb vents Força 7 i ones de 2-3 metres.

La previsió apunta al fet que les precipitacions puguin començar a descarregar amb intensitat a partir de les 6 hores de la pròxima matinada, encara que els donen major probabilitat entre les 12h-18h. No obstant això, es recomana seguir la informació actualitzada de la Aemet (https://twitter.com/aemet_cvalencia) i del Consorci Provincial de Bombers (https://twitter.com/siab_castellon)

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha estat pendent aquestes jornades de la situació dels municipis més afectats de la província, sobretot en la zona litoral, encara que afortunadament, al marge de fets puntuals en alguna localitat, no s’ha hagut de lamentar situacions d’extrema gravetat. No obstant això, els serveis d’emergència insisteixen a no baixar la guàrdia ja que, malgrat la qual ha donat el temporal aquest dijous, tot apunta al fet que pugui ploure amb intensitat de nou demà divendres.

La Diputació, amb això, té operatius els 4 parcs de bombers professionals de la província situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe, a més dels 5 parcs de bombers voluntaris d’Onda, Llucena del Cid, Benassal, Morella i Atzeneta, en els quals estan disposats un total de 26 camions autobomba donats suport per 52 equips d’acovardeixi dividits en 10 electrobombas, 34 motobombas i 8 turbobombas. És important destacar que entre les electrobombas hi ha 2 que tenen capacitat per a acovardir un gran cabal d’aigua i 1 especialitzada en l’acovardeixi de sòlids i fangs. El dispositiu inclou a més 15 camions autobomba de les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana que estan assignades al Consorci Provincial de Castelló.

El CPBC també té activades la Unitat de Rescat de Muntanya (URM) i la Unitat de Rescat Aquàtic (URA) amb efectius distribuïts pels 4 parcs de bombers professionals.

La Unitat de Rescat Aquàtic disposa de:
– 1 vehicle de remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat amb material per a escometre qualsevol rescat en terra o mar.
– 2 embarcacions zodiac de rescat en baix calat.
– 3 motos aquàtiques de rescat.
– 5 pots de rescat en zona d’aigües estancades.
– 3 embarcacions semirrígidas bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.

Igualment es troba operativa la Unitat de Maquinària i Logística (UML) per a reforçar els dispositius de bombers. Compta amb maquinària pesada i equips d’acovardeixi de gran cabal. També pot actuar després de les pluges en zones en les quals hi hagi infraestructures danyades.

La UML disposa de:
– 3 pales frontals carregadores.
– 1 pala mixta.
– 3 camions polivalents amb grua.
– 3 tractors amb calaix traílla.
– 1 rulo compactador i equipament auxiliar.

A més s’ha activat una unitat de voluntaris de Protecció Civil de la Diputació de Castelló amb disposició per a actuar de forma immediata com a suport logístic del dispositiu del bombers.

Consells per a la població
Les previsions meteorològiques poden sofrir canvis, per la qual cosa recomana a la població que estigui al corrent a través dels mitjans de comunicació i de AEMET i GVA112 de la informació del temps i dels possibles avisos que puguin realitzar-se.

Ha d’evitar-se la conducció per carretera i en cap concepte es travessaran zones que estiguin inundades, llits i barrancs. Tampoc és oportú programar activitats de muntanyes, especialment en les zones pròximes als llits dels rius i barrancs.

Dins de la llar, és important revisar les canalitzacions i baixants, així com assegurar-se que els desguassos de terrasses exteriors estiguin nets per a evitar acumulacions d’aigua. En cas d’emergències, ha de dir-se immediatament al 112.

Compartir