El Congrés Internacional Marca, Territori i Esport conclou incidint en la importància de la diferenciació territorial per a reafirmar la identitat

1270

Amb una conferència del director general de l’Oficina de l’Alt Comissionat del Govern per a la Marca Espanya ha quedat clausurada la primera edició del Congrés Internacional Marca, Territori i Esport. Una trobada que ha reunit a Castelló a experts en màrqueting, acadèmics, professionals de l’esport, estudiantat i institucions entorn de l’anàlisi de la gestió de marques territorials i l’esport com a atribut de valor.

La segona jornada, celebrada avui divendres, ha començat amb la conferència del professor Gildo Seisdedos, expert internacional en màrqueting i professor del IE Business School, que ha centrat la seua intervenció en la gestió de les ciutats i la tecnologia blockchain, que aplicada a la gobernanza urbana, suposa eliminar intermediaris i manejar la intel·ligència de dades d’una manera més descentralitzada, lliure i transparent.

En panell d’experts sobre l’esport com a variable de configuració d’una marca territori, ha comptat amb la participació de Luis Martínez, diputat d’Esport de la Diputació Provincial de Castelló, i José Manuel Llaneza, vicepresident del Villareal CF.

Martínez ha exposat les línies de treball de la Diputació en la creació del projecte Castelló Escenari Esportiu, una aposta del govern provincial per aconseguir la dinamització econòmica del territori a través 10 línies de treball, especialment centrades en la vertebració turística i a aconseguir l’orgull de pertinença a través de l’esport popular, les ajudes a clubs i esportistes d’alt nivell i l’organització de grans esdeveniments esportius, entre unes altres. Per la seua banda, Llaneza ha exposat el desenvolupament de la marca Villareal CF, una identitat que com ell ha dit «té més de 100 anys, però va començar a desenvolupar-se quan el club va ascendir a primera divisió».

La intervenció de la directora de l’Institute for Identity, Natasha Grand, sobre la creació de la identitat d’un territori i les qualitats «arquetípicas» d’un lloc, ha aportat claus entorn de la importància de la marca territorial i la seua relació subjectiva amb el sentiment de pertinença a un lloc.

El president de la Diputació Provincial de Castelló, Javier Moliner; el Vicerector d’Economia i PAS de la Universitat Jaume I, Miguel Ángel Moliner; i la professora de l’UJI i co-organitzadora del Congrés, Mª Teresa Benlloch, han sigut els encarregats del clausurar aquest fòrum.

Benlloch ha incidit en «la necessitat de cercar la diferenciació territorial basant-nos en l’autenticitat, els valors o atributs que defensen la nostra identitat, els que ja existeixen, que estan en el nostre ADN». També ha agraït el patrocini i confiança de la Diputació Provincial.

Per la seua banda Miguel Ángel Moliner ha destacat que «el repte de dotar de caràcter internacional a aquest congrés s’ha complit, a través dels conferenciants i dels assistents. Volem que Castelló siga un referent quan es parle del debat entorn d’aquest tema: el de la relació entre el territori, la marca i l’esport».

Finalment, Javier Moliner ha recordat que treballar la marca Castelló associada als valors del territori és una prioritat per al govern provincial. «Analitzar aquesta qüestió era essencial i vam entendre que el millor fòrum de debat era sens dubte la Universitat Jaume I» ha afegit Moliner.

El Congrés Internacional Marca, Territori i Esport és una iniciativa de la Universitat Jaume I, la Diputació Provincial de Castelló i la Fundació Universitat Jaume I-Empresa.

Compartir