El cementeri de Sant Josep guanya un premi per divulgar el seu patrimoni històric i artístic

681

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha agraït el treball realitzat des de l’empresa mixta Nou Cementeri de Castelló per promoure el patrimoni cultural. El cementeri de Sant Josep acaba de rebre el segon premi del Concurs de Cementeris d’Espanya en la categoria de Millor Història Explicada. Marco ha mantingut una reunió amb Porcar, qui li ha adonat del premi atorgat per Funespaña, l’associació que engloba als cementeris i funeràries d’Espanya, i la revista Adéu Cultural.

“En els últims anys hem tractat de potenciar el patrimoni cultural, històric i artístic d’un espai emblemàtic per als castellonencs com és el cementeri de Sant Josep”, exposa Marco, qui és presidenta del consell d’administració de l’empresa mixta. “El cementeri és un espai emocional per a les persones que allí tenim als nostres avantpassats, però és també un lloc que representa una part de la història de la ciutat”.

L’Ajuntament de Castelló va impulsar fa un parell d’anys una iniciativa per a divulgar el patrimoni cultural i social a través de la implantació d’itineraris culturals, visites guiades i l’engegada de la restauració de monuments funeraris emblemàtics. Aquestes actuacions de recuperació patrimonial són les que han acreditat el premi, que va ser arreplegat per Antonio Porcar de mà del sotsdirector general de Funespaña, José Vicente Aparicio.

“El patrimoni cultural i el valor històric del cementeri queda reflectit i és transmès a través dels dos primers itineraris culturals operatius i a la disposició del ciutadà. Són itineraris per la memòria de la nostra ciutat a través dels quals el ciutadà pot conèixer esdeveniments històrics i culturals que han conformat la memòria col·lectiva de la ciutat de Castelló”, ha destacat Porcar. ‘Fills predilectes i adoptius de Castelló’ i ‘L’obra funerària de Juan Bautista Adsuara’ conformen els itineraris culturals que es poden realitzar en el cementeri.

Aquesta iniciativa cultural té previst continuar establint itineraris anuals que permeten explicar la història de la ciutat. En 2019 està previst establir uns dies fixos setmanals on s’oferirà visites guiades per personal qualificat sobre aquests itineraris a col·legis, instituts, etc. Les oficines de turisme de Castelló exposen els itineraris com a oferta cultural per a les persones que visiten la capital. A més, totes les candidatures presentades al concurs passen a formar part de la Ruta de Cementeris d’Espanya.

Els premis de Funespaña s’han convertit en un referent dins del sector funerari i pretenen donar a conèixer la realitat dels cementeris espanyols. Els guardons premien a aquells cementeris que entre altres aspectes, han realitzat un esforç a divulgar i transmetre, el patrimoni cultural i social que resideix en els cementeris.

Compartir