Del 7 a 9 de setembre Castelló celebrarà el 767é aniversari de la seva fundació

784

Castelló celebrarà el 767é aniversari de la seua fundació amb un centenar d’activitats que inclouen espectacles com les justes medievals gratuïtes en la plaça de bous, visites a la rèplica de la caravel·la Santa Maria en el port de Castello el i exhibicions de paracaigudisme i baptismes d’aire en l’aeròdrom del Grau. Del 7 al 9 de setembre l’Ajuntament de Castelló ha programat més de 100 activitats, inclosa una recreació històrica amb exposicions, animació, malabars amb foc i tallers infantils.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha ressaltat la importància de commemorar la fundació de la ciutat perquè “és una oportunitat clau per a donar valor al nostre potencial cultural i sentir orgull de les nostres arrels”.

La història de la fundació del municipi es remunta fins al 8 de setembre de 1251, quan el Rei Jaume I va autoritzar a Ximen Pérez d’Arenós, a través d’un privilegi, el trasllat de Castelló de la muntanya a la plana. La data d’aquest document simbolitza el naixement de la ciutat en l’actual emplaçament.

Aquest és el tercer any consecutiu que es commemora l’aniversari del municipi, des que en 2016 l’actual Govern municipal va començar a donar solemnitat a la celebració amb el lliurament de les Medalles d’Or a personalitats i organismes. Enguany, el guardó es lliurarà a la Universitat Jaume I, “una institució fonamental per al desenvolupament de la ciutat”, ha recordat Marco.

Activitats en l’aeròdrom

En l’aeròdrom del Grau tindran lloc activitats durant les tres jornades. El diumenge al matí, dia 9 de setembre, hi haurà exhibicions aèries com salt en paracaigudes, baptisme d’aire, exposició, tallers infantils i mostra de drons.

D’aquesta manera, fins a les 14:00 hores es podrà realitzar el denominat baptisme d’aire, que es tracta d’un vol en avioneta per a veure Castelló des del cel. A més, els dies 7 i 8 a les 18:30 els visitants tindran la possibilitat de pujar a un globus aerostàtic. Les condicions es poden consultar en www.castello.es

PROGRAMACIÓ

767é aniversari de la Fundació de la Vila de Castelló

Divendres 7 de setembre

10:00 h. Obertura de la rèplica de la caravel•la Santa Maria (fins a les 21:00 h.) (Moll de Costa, PortCastelló). Més informació i tarifes en www.fundacionnaovictoria.org
17:00 h. Inici d’activitats de la recreació històrica d’usos i costums de l’època medieval fins a les 22:00 h (davant de la plaça de bous).
18:00 h. Desfilada inaugural amb animació de l’època medieval (davant de la plaça de bous).
18:30 h. Globus aerostàtic (segons condicions meteorològiques) (Aeròdrom del Grau, camí la Plana). Consulteu condicions en www.castello.es
22.00 h. Actuació de màgia, humor, dansa i música (plaça Major).

Dissabte 8 de setembre

10.00 h. Obertura de la rèplica de la caravel•la Santa Maria (fins a les 21:00 h.) (Moll de Costa, PortCastelló). Més informació i tarifes en www.fundacionnaovictoria.org
11.00 h. Inici d’activitats de la recreació històrica d’usos i costums de l’època medieval (fins a les 14:30 h. i de 17:00 h. a 22:00 h.) (davant de la plaça de bous).
11.30 h. Presentació de Na Violant d’Hongria 2019 (Casino Antic).
12.30 h. Acte institucional de concessió de la Medalla d’Or a l’UJI (sala de plens de l’Ajuntament).
13.30 h. Mascletada commemorativa del 767é aniversari de la fundació de la ciutat (plaça Cardona Vives).
18:30 h. Globus aerostàtic (segons condicions meteorològiques). (Aeròdrom del Grau, camí la Plana). Consulteu condicions en www.castello.es
18.30 h. Homenatge Cavallers Templers al costat de l’estàtua de Jaume I i desfilada fins a la plaça de bous (av. Rei en Jaume i plaça de bous).
19.00 h. Gran espectacle de Justes medievals en honor a Jaume I (plaça de bous). Entrada gratuïta fins a completar aforament. Recollida d’entrades a la plaça de bous.
19.30 h. Commemoració del centenari de Matilde Salvador. ‘El cor de la Generalitat’ (Teatre Principal). Organitzen l’Ajuntament de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura. Entrada gratuïta.
20:30 h. Actuació del Grup Castelló, Associació d’Estudis Tradicionals (plaça Major).
23.00 h. Actuació de l’Orquestra Montana (plaça Major).

Diumenge 9 de setembre

10.00 h. Obertura de la rèplica de la caravel•la Santa Maria (fins a les 21:00 h.)(Moll de Costa, PortCastelló). Més informació i tarifes en www.fundacionnaovictoria.org
10.00 h. Gran jornada aèria a l’Aeròdrom de Castelló amb exhibicions de salt, baptisme d’aire, exposició de material paracaigudista en carpes, tallers infantils i vol de drons (fins a les 14:00 h.) (Aeròdrom del Grau, camí la Plana). Consulteu condicions en www.castello.es.
11:00 h. Inici d’activitats de la recreació històrica d’usos i costums de l’època medieval (fins a les 14:30 h. i de 17:00 h. a 22:00 h.) (Davant de la plaça de bous).
12:00 h. Gran desfilada d’animació medieval des de la plaça Major fins a la plaça bous.
18.00 h. Desfilada dels Cavallers de la Conquesta des de la plaça Major fins a la plaça de bous (plaça Major, carrers Vera, Gasset, Zorrilla, Sant Vicent i Pérez Galdós).
19.00 h. Espectacle de Justes medievals en honor a Na Violant d’Hongria (plaça de bous). Entrada gratuïta fins a completar aforament. Recollida d’entrades a la plaça de bous.

Compartir