César Sánchez reclama el reconeixement del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela com a Tribunal Consuetudinari

1005

El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, ha participat aquesta vesprada en l’acte de reconeixement jurisdiccional del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola i de la recuperació del Dret Civil Valencià que s’ha celebrat en el Saló d’Actes del Col·legi d’Advocats del municipi oriolà. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de nombroses autoritats del món jurídic i institucional, així com de regants i agricultors.

Sánchez s’ha sumat, com a responsable provincial, a la reivindicació per a reclamar al Govern d’Espanya que el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola obtinga el reconeixement com a Tribunal Consuetudinari, igual que ho tenen el Tribunal de les Aigües de la Vega de València o el Congrés d’Homes Bons de l’Horta de Múrcia.

“Es tracta d’una reivindicació que des de fa anys i per justícia ens correspon als alacantins i molt especialment als regants de la Vega Baixa”, ha comentat Sánchez, qui ha puntualitzat que “des de la Diputació d’Alacant continuarem donant suport, defensant i reclamant fins a aconseguir-ho que aquesta entitat que imparteix justícia i administra els regs en el sud de la nostra província des de fa més de mil anys compte amb aqueix rang de tribunal tradicional”.

Tal com ha recordat el president, aquesta entitat jurisdiccional forma part del patrimoni cultural i històric dels alacantins i dels seus senyals d’identitat i durant anys ha permés solucionar conflictes entre regants, aplicant el dret no escrit.

A més, ha incidit que “els passos perquè es reconeguen els nostres interessos i per a defensar el nostre llegat i tradicions van més enllà i també volem recuperar el Dret Civil Valencià com a epicentre de les nostres relacions socials”.

Per a això, i segons ha anunciat César Sánchez a Oriola, “considerem necessària la proposta de l’Associació de Juristes Valencians d’adaptar la Constitució al nostre Estatut d’Autonomia i aconseguir aquest Dret Civil que gaudeixen comunitats com Aragó, Catalunya, Navarra, Galícia, País Basc i les Illes Balears”.

En aquest punt ha concretat que “les lleis valencianes de dret civil requereixen d’una reforma constitucional per a adaptar-se a la nostra realitat. Aquesta adaptació ha de fusionar la Constitució i el text de l’estatut valencià, que va tindre un gran respatler en les Corts Valencianes i en el Congrés dels Diputats, donada la seua condició de Llei orgànica”.

Finalment, el president del Govern Provincial ha conclòs la seua intervenció afegint que “per a aconseguir aquests dos importants reptes per a la província d’Alacant hem d’unir esforços, treballar en la mateixa direcció i reivindicar el nostre llegat i tradicions, allò que per dret, història i igualtat ens correspon”.

Compartir