Castelló promou un projecte pilot de custòdia del territori

884

Conservar l’entorn i construir un paisatge en el qual la ciutadania es puga sentir identificada. Aqueixos són alguns dels objectius que es marca l’Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria d’Impuls de l’Activitat Econòmica, amb un projecte pilot de custòdia del territori a l’entorn del CIES juntament amb la cooperativa de treball associat Hort del Manyano, que s’ha presentat avui dissabte en una jornada informativa celebrada en l’edifici Menador.

Som Custòdia: Trenant xarxes per al foment i l’impuls de la custòdia del territori a Castelló‘ és un programa pilot de renovació ecològica i urbana que pretén servir com a referent en la ciutat perquè les zones en abandó puguen ser restaurades i passen a tenir un ús comunitari i social.

L’associació Hort del Manyano manté un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló des de l’any passat, a través de l’ADL CastellóCREA. Est és un dels primers convenis que se signa un conveni entre una entitat de custòdia i un consistori. La jornada ha sigut inaugurada per la regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica i Ocupació, Patricia Puerta, qui ha destacat la promoció d’aquest conveni per a promoure la figura de la custòdia del territori i posar en pràctica projectes de renovació urbana que fomenten la sensibilització ambiental.

Pretenem que la ciutadania puga participar en la gestió dels espais públics fent-la copartícip de la seua restauració, però també del seu manteniment i conservació”, ha recalcat Puerta.

Els espais degradats que envolten a l’edifici CIES són els primers terrenys que ha abordat la cooperativa per a comprovar la viabilitat de la seua transformació, amb l’objectiu que les actuacions es puguen estendre a molts altres llocs de titularitat municipal. Es preveu que les obres per a la renovació d’aquest territori siguen executades per l’alumnat dels tallers d’ocupació de l’ADL CastellóCREA.

La presidenta d’Hort del Manyano, Begoña Antequera, ha destacat que la custòdia és un compromís d’ajuda mútua, que ajuda a la ciutadania a entendre’s millor i que sorgeix com a conseqüència del gran desequilibri que han provocat l’abandó agrari, la contaminació química o la mala planificació i especulació urbanística.

També ha explicat que els treballs de restauració ecològica es basen en dos grans factors: el baix consum d’aigua i la incorporació de plantes autòctones adaptades a viure en un mitjà sec per a mantenir la biodiversitat i adaptar-se al canvi climàtic.

Per a ajudar a conèixer la dimensió de la custòdia del territori, la jornada ha comptat amb l’assistència de diferents representants d’entitats de custòdia espanyoles. És el cas de Beatriz Barinaga, de l’associació de veïns de Ulía (Guipúscoa); Jesús Vegas, de la consultoria Vivint gota a gota (Albacete); o d’Iñaki Gómez, de la cooperativa Heliconia, qui ha donat a conèixer el projecte del parc agrari de Fuenlabrada (Madrid).

Hort del Manyano és l’única entitat de custòdia del territori existent a Castelló i la primera cooperativa a obtenir la certificació ecològica.

Compartir