Castelló i Conselleria augmenten la capacitat de mesura de la qualitat de l’aire per lluitar contra la contaminació

1119

Conselleria i Ajuntament prenen mesures sense precedents contra la contaminació triplicant la capacitat de mesura de la qualitat de l’aire

El Director General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer, i la vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal, han anunciat aquest matí la instal•lació en breu d’un mesurador de partícules PM10 al Grau de Castelló que permetrà obtindre més i millor qualitat de les dades i un major control de la qualitat de l’aire en la zona. Aquesta acció és una de les conclusions que es van traure de la Mesa del Pla de Millora de Qualitat de l’Aire el passat 22 de febrer a petició de la vicealcaldessa de Castelló, ja que no existia cap.

Tanmateix, de forma ja prevista per part del Pla d’Inversions de la Generalitat Valenciana del pressupost del 2017 i com a resultat dels episodis puntuals d’olors a la zona del Grau, “hem col·locat dos mesuradors nous de BTX (benzé, tolué, xilè) en les estacions de control del Grau i de l’Ermita de Fadrell, que se sumen al que ja hi havia en la del Patronat d’Esports”, segons ha explicat Piquer. Es tracta, per tant, d’una inversió de 50.000 euros que triplica la capacitat de control de la qualitat de l’aire i que, “inclús es va licitar molt abans del primer episodi, que va ser el 18 d’abril, i era una necessitat que des de la Vicealcaldia, la Generalitat i la Direcció General ja haviem parlat en diverses reunions per tal d’incrementar el nombre d’elements de control i de mesurament de la zona”. “Aquests tres mesuradors suposen una actuació sense precedents de control i mesurament d’aquests químics en l’aire en la Comunitat Valenciana”, ha afegit el Director General.

Piquer ha volgut traslladar tranquil·litat a la ciutadania de Castelló i del Grau perquè “l’any 2017 ja vam fer una campanya de mesurament de BTX i les emissions van estar molt per davall del límit legal i són empreses i contaminants que tenim controlats, a més de que es va a ampliar la xarxa de mesurament en la zona del Serralló i més enllà d’aquesta”. En la mateixa línia, el Director General ha garantit “rigor amb els eventuals incompliments de les obligacions empresarials i de la normativa vigent que es detecte a través de les xarxes d’inspecció”.

Així mateix, Piquer ha explicatt que els problemes d’olors no són realment causats per benzé, ja que respecte al llindar d’olors es troba 5.000 vegades per davall, sinó que poden ser d’alguns compostos aromàtics que es mesuraran en una campanya específica de qualitat de l’aire que en breu s’executarà. Aquesta campanya es desenvoluparà a través del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), una fundació científica i pública capdavantera a nivell nacional en matèria de química de l’aire i de contaminants atmosfèrics. En total serà un estudi amb nou punts nous de mesurament d’amoníac, sulfhídric i components orgànics com compostos carbonílics, hidrocarburs alifàtics i hidrocarburs aromàtics. Piquer ha subratllat que es tracta també “d’una campanya sense precedents” Aquestos mesuradors es col·locaran previsiblement a partir del 4 de juny, quan les condicions climatològiques siguen més favorables i es puguen prendre mesures adequades. La seua duració serà la que científicament es determine. Les conclusions d’aquest primer estudi es faran arribar a l’Ajuntament de Castelló i a la ciutadania i se repetiran en la localitat d’Almassora.

El Director General ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Castelló per la seua implicació i ha demanat que “les conclusions de la Mesa Local de Qualitat de l’Aire es traslladen a la Mesa Autonòmica que és la vinculant perquè puguen fer-se efectives les mesures que en la Mesa Local s’acorden”.

Per altra banda, la vicealcaldessa ha destacat que “des del primer moment hem estat en contacte amb la Conselleria per veure quines eren les actuacions que anaven a tindre. No se poden prendre decisions i conclusions sense tindre les dades i em pareix sensat tindre mesuradors, ja que quan va entrar l’actual govern no en teníem”. Així mateix, Brancal ha manifestat que “totes les institucions estem treballant de forma coordinada i donarem difusió dels resultats i de les accions que hàgem de prendre perquè sobretot ho fem per la ciutadania”.

Compartir