Castelló comparteix el seu model de sostenibilitat ambiental en la Cimera del Clima

3646

L’alcaldessa presenta els principals projectes de reducció d’emissions en la taula temàtica d’Agenda Urbana i Innovació Sostenible de la Conferència de les Nacions Unides
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquest dilluns en la Cimera del Clima de Madrid COP25, la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic. La primera edila ha sigut convidada a participar en la taula tècnica de l’Agenda Urbana i Innovació Sostenible, on ha presentat els projectes que impulsa l’Ajuntament per a contribuir a la reducció d’emissions.
“Com a societat, tenim l’obligació de fer tots els esforços per a garantir que les nostres filles i fills tinguen un futur millor. Si aconseguim que les ciutats siguen més sostenibles, el planeta serà més sostenible. No podem posposar-ho més, hem de passar dels pensaments a l’acció”, ha manifestat l’alcaldessa durant l’acte en el qual també han participat les ciutats de Tarragona, Alcobendas, Paterna, Sant Boi de Llobregat i Ermua.
“La lluita contra el canvi climàtic és i ha de ser global. Els ajuntaments tenen un paper fonamental davant aquest repte i hem de coordinar-nos amb la resta d’administracions per a donar una resposta eficaç”, ha assenyalat Marco, qui recorda que el govern de l’Acord de Fadrell s’ha marcat com a repte la reducció del 40 per cent de les emissions de CO2 a la ciutat de Castelló abans de 2030.
La primera edila ha recordat que el programa de govern municipal s’inspira en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i aposta per la Ciutat Sostenible. De fet, per primera vegada, s’ha incorporat la perspectiva dels ODS en els pressupostos municipals que s’estan elaborant per a 2020, “amb un compromís clar amb la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la petjada de carboni”, segons ha explicat Marco.
Principals projectes
Un dels projectes que Marco ha presentat en la convenció de Nacions Unides és el del canvi de més del 90% de l’enllumenat públic que permetrà reduir el consum elèctric i els nivells de contaminació. La iniciativa està valorada en 14,8 milions d’euros per a la qual el Govern municipal ha obtingut finançament d’Europa, a través de l’Oficina de Planificació Econòmica. La renovació de les lluminàries permetrà aconseguir un estalvi energètic del 50 per cent, la qual cosa suposa 1,1 milions d’euros menys de despesa pública a l’any.
En la Cimera del Clima de Madrid, Marco també ha incidit en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Castelló, que estableix les pautes per a aconseguir una millora ambiental. Entre altres, una nova jerarquització viària, que suposa la revisió de les velocitats a l’interior de les superilles a 30km/h; la reducció de trànsits d’accés al centre; la potenciació del transport públic (s’han batut rècords de viatges, amb més de 7,5 milions a l’any); o el desenvolupament del Pla Director de la Bicicleta.
A més, l’alcaldessa ha posat en valor la xarxa ciclista de la ciutat, de prop de 80 quilòmetres (amb més de 5 kilòmetres nous d’itineraris ciclistes en els últims quatre anys) amb un repartiment modal del 4,9% en viatges interns i un servei públic en bicicletes i més de 7.000 usuaris actius que aconsegueixen més de 100.000 préstecs mensuals. D’aquesta manera, Castelló s’ha convertit en la tercera ciutat espanyola amb més carrils bici.
En matèria de reducció d’emissions, Marco ha destacat que el 100% de la flota de vehicles que s’encarreguen de la recollida de residus estan propulsats a gas natural comprimit, que està permetent un estalvi d’un 10% respecte a les emissions equivalents de camions de gasoil.
El Pacte pel Clima
La ciutat de Castelló va entrar en 2009 a formar part del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, promogut per la Unió Europea. A través d’aquest projecte es pretenia reduir l’emissió de CO2 a la ciutat en un termini de deu anys. L’objectiu era passar de les 370.000 tones que s’abocaven en el 2008 a emetre 308.000 en 2020.
En 2018 es va aconseguir que les emissions a la ciutat de Castelló estigueren 2.000 tones per davall de l’objectiu principal, aconseguint la xifra de 306.000. Això representa un disminució de 64.401 tones respecte al 2008 i avança en dos anys la xifra marcada inicialment.
La major part de les mesures de sostenibilitat s’han impulsat a partir del 2015. Entre elles, destaquen la instal•lació de panells d’energia solar en dependències municipals per a la producció d’aigua calenta, el desenvolupament de sistemes de control centralitzats de les instal•lacions tèrmiques i d’il•luminació d’immobles, la millora de l’eficiència de les fonts ornamentals, la col•locació de llums led en semàfors, la implantació de contenidors intel•ligents i la realització d’un pla de mobilitat municipal amb la creació d’una xarxa d’eixos per als vianants i l’impuls del ciclisme urbà.
També ha contribuït l’ampliació de zones verdes i la plantació d’arbratge, ja que els arbres són el principal element d’absorció de CO2. En aquests deu anys del Pacte d’Alcaldies s’han plantat quasi 13.000 arbres, la qual cosa ha afavorit la reducció de 2.657 tones de CO2 a l’any. Ara, la ciutat té 43.625 arbres.

Compartir