Brusel·les acull als guanyadors del concurs ‘Europa Transforma Castelló’ durant 72 hores

1225

Destaquen que l’estada a Brussel·les els ha permés veure “l’important que és Europa en el nostre dia a dia, i encara que semble una cosa llunyana, som part d’aquest projecte”

La delegació, al costat de l’edil José Luis López, ha traslladat a les institucions comunitàries les línies de l’estratègia EDUSI

El repte era conéixer el funcionament de les institucions europees i el paper dels municipis i la ciutadania en la política de cohesió de la UE, “i el nostre objectiu s’ha complit al cent per cent; estem impressionades”, expliquen integrants de la delegació castellonenca que acaba de tornar d’una estada de tres dies a Brussel·les. El viatge és el premi per als dos grups d’estudiants dels IES Matilde Salvador i El Caminàs de Castelló guanyadors del concurs Europa Transforma Castelló. Un certamen que busca implicar l’alumnat de la ciutat en la construcció del projecte europeu mitjançant creacions audiovisuals que mostren l’impacte directe i positiu en el dia a dia de la ciutadania que té el fet de pertànyer a la Unió Europea.

A la comitiva d’ambaixadors i ambaixadores castellonenca integrada per alumnat i professorat de tots dos centres, s’ha unit el regidor de Benestar Social, Infància, Dependència, Cooperació i Agenda 2030, José Luis López. L’edil ha destacat el paper d’aquests premis impulsats per segon any consecutiu per l’Ajuntament de la capital de la Plana “per a posar en coneixement tots els recursos i el finançament via fons europeus que han arribat a la ciutat i com gràcies a ells Castelló s’està transformant en un espai més cohesionat, més inclusiu, més sostenible i més just”, ha indicat.

L’estada ha permés a més traslladar fins a les institucions comunitàries les línies mestres de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló, que perfilen dotze operacions cofinançades per Europa i el consistori amb 20,2 milions d’euros d’inversió.

L’agenda de la representació estudiantil va arrancar el dimarts, 3 de març, amb una sessió informativa en l’Oficina de la Delegació de la Comunitat Valenciana en la capital belga. “Va ser una primera presa de contacte per a explicar-nos el que anàvem a visitar i baremar el nostre coneixement de la política comunitària. També ens van detallar el paper de l’Oficina i el procés de presa de decisions a la UE”, expliquen. La mateixa jornada va fer parada també per la Comissió Europea, on l’alumnat va assistir a dues xarrades a càrrec de Lloyd Huitson i Albert Sese Ballart, de la Direcció General d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de l’organisme, en la qual van abordar entre altres qüestions els programes europeus per a joves com Erasmus o Interraíl, i iniciatives de voluntariat. La visita al Comité Europeu de les Regions i la Casa de la Història Europea va tancar el primer dia del viatge.

El dimecres 4 de març, l’alumnat va poder conéixer com funciona el Parlament de la mà de l’eurodiputada valenciana Estrella Durá, que va incidir en la Garantia Juvenil, que ha millorat la formació i les expectatives laborals de milers de joves a Europa, i en la importància que la joventut conega les oportunitats de treball que els poden sorgir pels fons europeus. La comitiva va rebre la visita de l’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero, que va traslladar les problemàtiques a les quals està fent front la UE en l’actualitat.

La ruta va seguir en el Parlamentarium, “on va ser tot molt interactiu, ens ha agradat molt perquè et van contant la història des del principi, com es crea el Parlament, antecedents, tractats, quan s’uneix cada país i fins a saber el currículum de cada eurodiputat”, expliquen des dels IES El Caminàs i Matilde Salvador. Una altra de les visites amb més èxit va ser la realitzada al Consell Europeu, on van participar en una simulació del dia a dia de les i els comissaris. “Cadascun va assumir el rol d’un país, i amb una problemàtica i una postura davant, vam haver de defensar-la i votar, com es fa en la vida real”, assenyalen els estudiants.

L’última jornada del viatge va tindre de nou com a epicentre l’Oficina de la Delegació de la Comunitat Valenciana, on Vicente Rodríguez-Sáez, de la DG Regió, va explicar el funcionament i importància dels Fons de Cohesió i va poder visionar al costat de l’alumnat els vídeos guanyadors del concurs Europa Transforma Castelló. “Han presentat molt bé el projecte, defensant la EDUSI com seua. És una iniciativa que mereix ser difosa”, ha indicat a través d’un correu electrònic remés al consistori en al·lusió al concurs audiovisual.

Les últimes hores a Brussel·les de la delegació van transitar per la Representació Permanent (REPER), on els seus responsables van compartir amb l’alumnat els passos per a iniciar una trajectòria laboral en les institucions comunitàries i els programes que existeixen.

“Aquestes 72 hores a Brussel·les ens han servit per a comprovar que és complicat aconseguir acords entre països, majories, i veure també la quantitat de gent que treballa allí i posa el seu granet d’arena perquè tot vaja avant”, sostenen els y les estudiants. “En definitiva, hem vist amb els nostres propis ulls l’important que és Europa en el nostre dia a dia. La veiem sempre com una cosa llunyana, com si no pintàrem res, i aquesta experiència ens ha fet adonar-nos que amb la nostra participació, el nostre vot, formem part de tot això”.

Compartir