Alacant prepara la Santa Faç amb un gran desplegament de seguretat

1337

L’Ajuntament d’Alacant ha presentat el dispositiu especial organitzat per a la Romeria al Monestir de Santa Faç del 2018 que tindrà lloc dijous que ve, dia 12 d’abril, entre les sis i mitja del matí i les dotze de la nit, en el que participaran un total de 484 efectius, per a garantir la seguretat ciutadana de centenars de pelegrins durant tot el dia festiu tant en el recorregut, com als voltants del monestir i la celebració de la missa.

Així ho han anunciat hui, en roda de premsa l’alcaldessa accidental i regidora de Festes, Eva Montesinos, i el Regidor de Mobilitat, Accessibilitat i Seguretat, Fernando Marcos, on han presentat el programa i les novetats del dispositiu de la tradicional Romeria de Santa Faç 2018, que com cada segon dijous de Pasqua després de Setmana Santa, se celebra a Alacant des de fa més de V segles.

La Santa Faç és la segona romeria més participativa i popular d’Espanya després del Rocío, i en ella es commemora el miracle de la llàgrima que va ocórrer el 17 de març de 1489 durant una processó de rogatives amb el llenç com a protagonista i amb motiu d’una fort sequera que sacsava la zona. La regidoria de Festa ha informat que des de les set del matí, està previst el repartiment de les 15.000 canyes de romer a tots els pelegrins, 5.000 més que l’any anterior, en els dos punts de trobada habituals dels pelegrins situats en els baixos de l’Ajuntament 11.000 i en la Cocatedral de Sant Nicolau 4.000 , a més unes 500 canyes es portaran a Villafranqueza.

L’alcaldessa accidental va animar a tots els alacantins a què acudisquen a la romeria dijous que ve i participen d’un dia festiu, i va demanar “la col·laboració de tots perquè una vegada més, el dia de Santa Faç siga un orgull per a tots els alicantins”. Al seu torn, la també regidora de Festa va assenyalar que des de l’Ajuntament hem fet tot el que es puga per contribuir al correcte desenrotllament de la Pelegrina, i per a garantir la seguretat en un dia sempre tan complicat.

Així mateix, Eva Montesinos va donar les gràcies a tots els que han col·laborat en este iniciativa preventiva per a donar el primer pas a intentar controlar el consum d’alcohol per part dels més jóvens, “un objectiu que sabem que és difícil però que requerix una àmplia col·laboració, sobretot de les famílies i les institucions”. En roda de premsa es va presentar la tradicional Xapa de la Santa Faç 2018 amb els seus 9.000 exemplars i un disseny d’Enrique Torres Navarro.

L’edil de tràfic va explicar que el pelegrinatge de la Romeria eixirà a partir de les 08:00 hores, des de la Cocatedral de Sant Nicolau i discorrerà pels carrers Miguel Soler, Sant Nicolás,Mayor, Plaça Santíssima Faç, Major, La vilavella, Mare de Déu del Socorro i Av. de Dénia – carretera N-332/340 fins al Caseriu de la Santa Faz-,y el tràfic rodat estarà tallat des de les 07:00 hores en estes vies del tot itinerari, fins que la Comitiva i el públic desemboquen en l’Av. de Dénia. La romeria estarà amenitzada amb música tradicional, en tot el seu recorregut, pels Nanos i Gegans -Nicolauet i Remediens- amb la seua Gorgera.

La Peregrina afectarà la circulació amb el tall des de les 6,30 hores del matí del dijous i fins a la mitjanit. Els dos carrils de la N-332/340, sentit circulació Sant Joan-Alicante, quedaran tancats al trànsit de qualsevol vehicle i habilitats exclusivament per a vianants. Així mateix s’indica que la contornada del Caseriu de la Santa Faç, es tancaran al tràfic el dia de la celebració de la Romeria, i es mantindran tancats fins al dia 15 d’Abril inclòs, una vegada conclosa la mateixa.

Com cada any, es produiran talls en les principals vies de l’entorn de la romeria i s’organitza un ampli operatiu de control de Tràfic per a garantir la seguretat viària i ciutadana, en el que la Policia Local controla els 31 punts de tall i regulació de tràfic que s’han establit, amb reforços en les hores de risc i de major afluència de pelegrins. Per això, des de les 6,30 hores es tallarà l’Avinguda de Dénia (CN -332/340), des de l’enllaç de La Goteta fins a l’encreuament de Sant Joan al tràfic en general podent circular exclusivament vehicles autoritzats i vianants amb origen-destí en el Caseriu de la Santa Faç.

A partir de matí dimarts 10 i fins al diumenge 15 d’abril, estaran instal·lats els llocs de venda de productes tradicionals de terrisseria, ceràmica, medalles i garrots en la Plaça Lluïu Foglietti.

Itineraris alternatius.

Amb destí València. El tràfic de pas des d’Alacant amb destí València es desviarà per l’itinerari següent: Av. Juan Bautista Lafora, Carretera CV-7690 (Ctra. de la Pedrera) , Av. Costa Blanca / Av. Codomina – Catalunya i CV-7691 per la costa, fins a l’encreuament amb la N-332 en l’acabe municipal d’El Campello i a trave?s de l’autopista A-. Utilitzar autopista A-7, accedint a la mateixa per qualsevol dels seus enllaços possibles.

Con destino Alicante, por la salida de la autopista A-7 en su entronque con la CN-332, a la altura de San Juan. Con destino Alcoy, circular por autopista A-7, accediendo a la misma por cualquiera de sus enlaces posibles, y por carretera San Vicente del Raspeig – San Juan, Ronda San Vicente – San Juan.

Paraeta y Santa Misa.

Así mismo los peregrinos que acompañen a la Reliquia podrán degustar de 07:00 a 11:30 horas en la Paraeta Municipal los tradicionales rollitos de anís y mistela, en la Avenida de Denia, a la altura del Complejo Vistahermosa.

Està prevista sobre les 10 hores aproximadament l’arribada al Monestir de la Santa Faç de la Comitiva Oficial, l’obertura del Sagrario de la Santíssima Faç, i amb posterioritat la celebració de la Santa Missa presidida per l’Excm. Rvdmo. Sr. Bisbe de la Diòcesi d’Orihuela- Alacant, amb l’actuació de la Coral Tabaquera, i amb posterioritat tornarà la Sagrada Relíquia al Cambril en el Monestir de la Santa Faç.

Dispositiu se Seguretat.

El Regidor de Seguretat, Fernando Marcos, ha explicat que per a garantir la seguretat dels centenars de pelegrins es va a instal·lar un Centre de Coordinació d’emergències coordinat amb el CICU als voltants del caseriu i dos carpes hospital, amb metges i efectius sanitaris, un Post de Comandament Avançat amb tots els cossos de seguretat i bombers del SPEIS, i s’ha dissenyat un ampli Pla d’emergències per ser un esdeveniment especial on està prevista una gran afluència de milers de persones.

Este és un dels dispositius sense cap dubte dels més amplis que s’organitzen des de l’Ajuntament d’Alacant va destacar l’edil Marcos qui va explicar que portem uns quants mesos amb reunions i preparant-ho perquè “siga un èxit com tots els ays”. L’Ajuntament d’Alacant realitza un gran reforç de Policia Local amb 280 efectius hi ha 70 més que l’any passat, 12 bombers del SPEIS, 22 voluntaris de Creu Roja, i 170 voluntaris de Protecció Civil que vénen de tota la província, i on participen tots els cossos de seguretat Policia Nacional i Guàrdia Civil per a atendre les possibles incidències i emergències.

Compartir