Alacant es converteix en un museu a cel obert gràcies a la Fundació Bancària ‘La Caixa’ i la Fundació Vicente Ferrer

2086

Mª Carmen Sánchez, vicealcaldessa d’Alacant; l’edil de Cultura, Antonio Joaquín Manresa; Carlos Colom; director d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Alacant; Sergio Moratón, delegat de la Fundació Vicente Ferrer a la Comunitat Valenciana; Lourdes Toribio, delegada de la Fundació Bancària “la Caixa” a la Comunitat Valenciana i Múrcia; i Cristina García Rodero, fotògrafa i comissària de l’exposició, han inaugurat hui la mostra Terra de somnis. Cristina García Rodero, una mostra fotogràfica que reflecteix la vida quotidiana dels habitants de Anantapur, en l’estat de Andhra Pradesh, una de les zones més pobres de l’Índia, on viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país. Entre els seus objectius, “la Caixa” treballa perquè la societat puga acostar-se a la cultura i al coneixement.

La divulgació és un instrument bàsic per a promoure el creixement de les persones, i per aquest motiu l’entitat treballa per a acostar el coneixement a públics de totes les edats i nivells de formació. Entre aquestes activitats culturals, ”la Caixa” organitza exposicions itinerants en aquelles ciutats i municipis que no disposen d’un Caixaforum amb la voluntat de contribuir a la sensibilització ciutadana a través de continguts artístics, científics i socials

La vicealcaldessa ha descrit la mostra com “un apassionant recorregut per les llums i ombres d’un país replet de contrastos, en la qual els seus protagonistes, habitants de les zones més vulnerables del país, ens obrin les portes del seu dia a dia”.

Sánchez ha recalcat que “Alacant aposta per l’oferta expositiva, més enllà de l’interior de museus i centres culturals, i per això, sempre tendirem la mà a projectes com aquest, en el qual l’espai públic es converteix en el perfecte escenari per a la mostra d’obra d’artistes de rellevància en el panorama nacional i internacional”.

A més, amb el seu programa Art al carrer, ”la Caixa” pretén convertir l’espai públic en un museu a cel obert i acostar l’obra d’artistes de renom en el panorama internacional. El programa Art al carrer va iniciar la seua marxa en 2006, i des de llavors ha acostat al públic les creacions de referents de la modernitat com *Auguste *Rodin o Henry Moore, així com artistes contemporanis com Manolo Valdés, Igor *Mitoraj o, més recentment, el fotògraf brasiler *Sebastião Salgado.

Ara, l’entitat presenta, al costat de la Fundació Vicente Ferrer i en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, la mostra Terra de somnis. aquesta exposició és el fruit del treball que han desenvolupat conjuntament “la Caixa” i la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia per a millorar substancialment les condicions de vida dels més vulnerables.

Es va convidar a Cristina García *Rodero a documentar les condicions de vida de les comunitats de *Anantapur. Durant un mes i mig, García *Rodero va visitar hospitals, centres d’acolliment de dones víctimes de maltractaments, tallers, escoles i cases, aconseguint retrats que donen veu a aquelles persones sovint oblidades: xiquets i xiquetes, persones amb discapacitat i, molt especialment, dones. Mares, llauradores, costureres, núvies de diferents confessions, professores, infermeres i estudiants tenen un paper destacat en aquest projecte, que representen un dels principals motors de la transformació de les comunitats de Anantapur. La mostra aprofundeix en el més sensible i màgic del món femení i en la força i la capacitat de superació de les dones de *Anantapur.

La fotògrafa s’ha acostat a elles amb un respecte reverencial. Obstinada i desmesurada, Cristina García *Rodero ha sabut submergir-se en aqueix món, fondre’s en l’alegria i sofriment dels qui encobreixen amb color i apostura els clarobscurs de la seua pròpia existència. El resultat del projecte són 40 instantànies; un torrent d’imatges representatives de les comunitats rurals de l’Índia que captiva per la qualitat compositiva i la vivor de les seues imatges.

De la mà de la fotògrafa Cristina García Rodero descobrim la mirada de les seues gents i ens endinsem en un paisatge que sembla suspés en el temps. A través de la seua obra, García *Rodero ens proposa una particular manera de veure l’Índia, un món complex i fragmentat. Cada fotografia construeix un codi visual coherent i sobretot transcendent. La imatge que es transforma en art.

Cristina García Rodero, una revolució en el paradigma del mirar

Cristina García Rodero és una figura tutelar de la fotografia universal, tant per la seua personalitat com per la repercussió nacional i internacional de la seua obra. Nascuda en Puertollano (Ciudad Real) en 1949, es va llicenciar en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid. Primera espanyola a entrar en la prestigiosa agència fotoperiodística Magnum, entre els seus treballs destaca Espanya oculta, que forma part de la Col·lecció “la Caixa” d’Art Contemporani.

Ha rebut nombrosos premis, entre ells els World Press Photo 1993, Premi Nacional de Fotografia 1996, FotoPres ”la Caixa” 1997, PhotoEspaña 2000, Premi Godó de Fotoperiodisme 2000, les medalles d’or al Mèrit en les Belles arts 2005 i de Castella-la Manxa 2016, i recentment el premi PhotoEspaña 2017. És la primera fotògrafa espanyola a tindre un museu propi, a la seua ciutat natal.

Informació pràctica de l’exposició

Del 25 de juliol al 29 d’agost de 2019
Passeig de Sant Joan/ Av. de Niça Alacant
Visites guiades per al públic general
Dissabtes, a les 18 h. Diumenges, a les 12 h, sense reserva prèvia
Horari d’estiu: Dissabtes i diumenges, a les 20 h
Visites grups Amb cita prèvia telefonant al 900 80 11 37 Punt de trobada: inici de l’exposició.

Compartir